Friday, September 4, 2015
"El disc ens permet integrar tres conceptes importants per nosaltres, com són la música negra, la terra negra del Priorat (llicorella..) i els vins negres que surten dela nostra terra"

Darrere d'un nou disc, i "Terra Negra" no n'és una excepció, hi ha molta feina, però sobretot la voluntat de deixar-hi empremta. De tot plegat, i d'altres qüestions que van sorgir durant la conversa, en parlàven en aquesta entrevista que ens van fer fa uns mesos, quan ja estàvem al tram final del procés de creació del nostre primer disc amb temes propis.

El passat dissabte 18 d'abril al vostre Facebook  informàveu de la penúltima sessió de gravació dels vents, com teniu el disc actualment?



Portem un parell de mesos (bàsicament caps de setmana) a l’estudi, tot i que ja fa temps que estem treballant en aquest projecte creatiu: idees, melodies, ritmes, etc.., molta feina de post-producció al local d’assaig, és a dir preparant les cançons i poder agilitzar la feina d’estudi. Si ho sumem tot farà uns 7 mesos que estem immersos en aquest treball discogràfic i treballem exclusivament en aquest projecte.

En quin estudi ho esteu enregistrant i quin segell discogràfic l'editarà?

Nación Funk, el productor és el Lalo Lopez i el Miguelito Superstar components de la fundació Tony Manero



Per què «Terra Negra»?

"Terra negra”. El títol ens permet integrar tres conceptes importants per nosaltres, com són la música negra, la terra negra del Priorat (llicorella..) i els vins negres que surten d’aquesta terra amb una personalitat tant definida. Volem que el disc tingui precisament aquesta personalitat, musica negra feta per gent d’aquesta terra, dura, costosa i difícil.


Quants temes porta el nou disc?

Onze temes, dels quals 9 són temes propis i 2 versions. Les versions tenen a veure amb el tribut que volem fer als grans del soul. Soul Machine és i ha estat una banda de versions i realment creiem que forma part de la nostra personalitat, per tant no tenia massa sentit no posar cap de les versions que ens captiven . La resta de temes són temes propis soul amb català. 



En quin estudi ho esteu enregistrant, qui l'editarà, ...?

Estem registrant el disc a Nación funk i l’editarà RGB Support.



Quins han estat els autors de la música i les lletres dels nous temes?

Quan penses amb la Soul Machine penses en una banda de músics no amb els musics. El procés creatiu  és un tot, on hi ha parts de cada un de nosaltres. Utilitzant una metàfora vitivinicola, podríem dir que en el procés d’elaboració d’un bon vi que és el  més important? el sol, el sòl, la pluja, la varietat, les arrels, els pàmpols, les podes, els tractaments, els adobs, etc.. és difícil mirar-s’ho així, no podem dir exclusivament que aquest vi prové de les arrels d’un cep, tot i que és un factor important no és el tot. La particularitat de La Soul Machine és aquesta: som un tot de soul.



Quan i on va sorgir la idea de gravar un disc amb temes propis?

Després del primer disc Soul.cat teníem la necessitat de realitzar un segon projecte amb temes propis prenen com a font d’inspiració totes les versions que hem anat fent fins al moment.



El vostre nou disc és del mateix tipus de música que la que feu normalment (soul, funky i rythm'n'blues...)? Heu incorporat algun nou estil musical?

Som fidels a l’estil, un estil que per a nosaltres és una manera d’entendre el món i la vida, ens aporta quelcom més que la interpretació d’unes notes o melodies musicals. La musica soul evoluciona i nosaltres hem pogut descobrir aquesta música, des dels seus inicis ( espirituals) fins a l’actual Mark Ronson i Bruno Mars, tot i així la música soul no perd mai de vista els clàssics. El soul encara conserva allò retro, però en general la musica soul integra: (passat, present i futur), amors i desamors, esperances i frustracions, etc.. tot això és soul. Tothom té soul, i tu?

En el «Festival Sota La Palmera» de TGN del passat 7 d'agost, ja vàreu tocar algun tema del nou àlbum?

No, tot i que ja en teníem ganes.

El proper 19 de setembre presentareu el nou disc al 27è Mercat de la Música Viva de Vic. Hi havíeu actuat alguna vegada? (us fa il·lusió actuar en aquest festival, havíeu actuat algun cop Vic...?)

Com a Soul Machine no hem tocat mai a Vic, tot i que altres membres de la banda hi han participat en distintes formacions.

Per què hi han tantes bandes de rock i tan poques de Soul? (almenys aquesta és la meva percepció)

No ho sé, ho hauríem de preguntar a les bandes de Rock perquè no toquen  Soul. El que et podem dir és que nosaltres vàrem descobrir el soul i ens va convertir, tot i que ens agrada escoltar tot tipus de música especialment el rock: cosí segon per part de mare del soul.

Hi ha algun festival dedicat exclusivament a aquest tipus de música?

Black Music Festival a Salt (Girona), el Blackcelona Festival (Barcelona) entre d’altres. Hi ha una pàgina web www.soulspain.com, que és molt interessant vinculada al mon del soul: grups, concerts, festivals, etc.. us la recomanem.  Fa un parell de mesos ens va fer una dedicació especial, gent molt maca i que als amants del soul ens tenen informats.

Què veuria, escoltaria i sentiria una persona que no us ha vist ni escoltat mai en un concert de la Soul Machine?

Ritme, groove, intensitat, soul power i missatge, un missatge integrat amb la música. La soul Machine intenta transmetre el que porta dins, i el que porta a dins és soul, ànima. Sense ànima que som?

Continuareu fent versions als vostres concerts?

Si, forma part de la nostra identitat i personalitat, és el nostre ADN,  tot i que li hem agafat el gust a reversionar encara més les cançons originals, portar-les a la nostra Terra Negra (El Priorat). Us posem el mateix exemple vitivinícola que abans: el mateix cep, en una orografia, clima, terra diferent, com farà el raïm? Com serà el  vi? 

En quina mesura aquest disc representa un abans i un després de la Soul Machine?

La soul Machine sempre mira endavant i dalt de l’escenari intentem integrar” l’abans i el després”,  “el passat, present i futur”, el nostre abans eren versions que anem renovant i el nostre després seran els temes propis i les versions, però dins un estil que ens apassiona i apassiona al nostre públic. Una banda per tenir abans i després necessita un públic apassionat que senti el que sentim nosaltres quan pugem a l’escenari.



És certa la història de l'home de color que assegurava que durant la seva joventut havia estat xofer de la furgoneta de gira dels més grans intèrprets de la música soul?

“Se non è vero, è ben trovato”.  La història està plena de Benjamins Blackwells, el nostre xofer del soul. Fa poc vam veure un reportatge: Standing in the Shadows of Motown que us recomanem, ja que precisament explica tots aquells grans músics, compositors, arreglistes, etc.. que havien darrere de qualsevol gran èxit de Motown, Atlantic Records, etc... això ens fa fer pensar, per tant creiem que el nostre xofer necessita el seu minut de glòria i reconeixement, de fet qui no el necessita...?

Heu tingut alguna vegada problemes per encabir tants músics dalt un escenari?

No... bé encara no hem tocat dins un 600, però ho podríem provar.



A quins escriptors del Priorat heu musicat i en quins estils musicals?

Vàrem crear un espectacle per la fira Literarum de Mora d’Ebre, “de l’Ebre al Mississipi”  i va ésser el nostre primer intent d’encabir lletres en català amb música soul, la veritat que n’estem satisfets i encara les utilitzem als nostres directes, recorda el que et dèiem, integrem “abans i després”. En aquest espectacle vam adaptar poemes dels autors Agustí Masip (Priorat), Andeu Carranza (Ribera d’Ebre) i Manel Garcia Grau (Castelló).

Com es van transformar aquells 10.000 al mes o De Nada en la Soul Machine?

Encara podríem afegir-hi més.... la primera vegada que vàrem tenir una guitarra a les mans va ésser en un projecte escolar de l’Escola l’Antoni Vilanova, dos professors es van proposar en un curs escolar crear una tuna..  i aquí va començar tot, vàrem descobrir que podíem cantar i tocar la guitarra en grup, el més curiós és que després d’anys els hi hem explicat l’anècdota a aquests dos professors i els hi deiem l’important que va ésser per nosaltres aquesta proposta, ells ens miren amb  cara d’agraïment i de sorpresa, ja que per ells va ésser un projecte i per nosaltres un projecte de vida, és a dir com un petit moviment seu va ésser  tant transcendent per nosaltres, després pensem allò de què el moviment de les ales d’una papallona al Japó pot crear un huracà a Estats Units. Després de la nostra primera experiència vàrem passar per la Banda Vila de Falset, la  pedrera per excel·lència, millor encara  “la nostra pedrera musical” i de la majoria de músics actuals de la comarca, posteriorment deu mil al mes i de nada. Nosaltres necessitem música i veiem música a tot arreu només l’hem de trobar, collir, prepara-la i gaudir-la i fer-la gaudir, això és el que ens proposem amb aquest disc.

Sabem què en una banda amb tants components, aquesta pregunta pot ser complicada de repondre de manera més o menys unànime, però, quins són els vostres grans referents musicals? (noms de bandes i grups que us han marcat o influenciat)

Els nostres referents els podeu descobrir als directes de la Soul, el repertori de directe té a veure amb aquells músics que ens agraden i que són molts, també podeu escolat el disc Soul.cat, que al seu moment va ser una declaració d’intencions dels nostres referents.

Al llarg de l'any feu bastants concerts al Priorat. Us sentiu especialment estimats per la gent de la vostra terra? (prepareu els concerts de manera diferent, sentiu alguna cosa especial quan toqueu a casa...?)

La gent del Priorat és la nostra terra negra. Ens sembla recordar que ens falten un parell de pobles al Priorat i podrem dir que hem tocat a tots.